Miten nopeasti hakemukseni käsitellään?

Teemme töitä sen eteen, että saisit päivärahat tilillesi heti, kun lähetät meille hakemuksen. Ihan siellä saakka ei vielä olla ja aina voi tulla muitakin mutkia matkaan.

Meidän mielestämme sinun pitää joka tapauksessa saada rahat mahdollisimman nopeasti. Yhden hakemuksen käsittely käy nopeasti, mutta pidämme huolta jo yli puolen miljoonan palkansaajan työttömyysturvasta, joten hakemuksia voi joskus olla kerralla paljonkin käsiteltävänä.

Aika hakemuksesta rahoihin riippuu paljon myös siitä, millaisesta hakemuksesta on kyse. Vuonna 2019 keskimääräinen käsittelyaikamme oli 5,6 päivää. Käsittelyajan mediaani oli 2 päivää.

Ensimmäinen päivärahahakemus

Ensimmäisen päivärahahakemuksen käsittelyaika on aina vähän pidempi. Tämä johtuu siitä, että siinä tarkistamme kaikki maksamisen edellytykset ja esteet sekä laskemme päivärahasi määrän.

Täältä löydät ajantasaista tietoa käsittelyajoista.

Jatkohakemus

Jos olet kokonaan työtön tai lomautettu tai edelleen aiemmin ilmoittamassasi koulutuksessa, eikä jatkohakemuksessa ole mitään muutoksia edelliseen hakemukseen, on päiväraha tililläsi 1-2 pankkipäivän kuluttua hakemuksen saapumisesta.

Vaikka hakemuksella ei ole muutoksia, on mahdollista, että olemme saaneet esimerkiksi TE-toimistolta uuden lausunnon. Tällaiset seikat pysäyttävät automaatin.

Jatkohakemus, joka sisältää liitteitä tai muutoksia

Jos hakemus sisältää liitteitä tai tilanteeseesi on tullut muutoksia edellisen hakemuksen jälkeen, hakemus ei pääse maksuun automaatin kautta. Tällöin se menee jonoon, jonka pituuden voit tarkistaa käsittelyaikataulusta

Hakemus, kun olet tehnyt osa-aikatyötä

Jos olet saanut tuloa osa-aikatyöstä, alle kaksi viikkoa kestävästä kokoaikatyöstä tai sivutoimisesta yritystoiminnasta, voit hakea soviteltua päivärahaa. Nämä hakemukset käsitellään käsin, mutta olemme erityisesti panostaneet näihin, koska meidän mielestämme työttömyysturva ei koskaan saisi olla este työn vastaanottamiselle.

Näiden hakemusten jonon pituuden voit tarkistaa käsittelyaikataulustamme.

Seuraa hakemusten käsittelyä

Hakemuksesi käsittelytilannetta voit seurata OmaYTK:sta.

Arvion hakemuksen käsittelyajasta saapumispäivän perusteella voit tarkistaa tilastosivultamme.

Mikä on muutos päivärahahakemuksessa?

Jos hakemuksessa on aiempaan verrattuna muutoksia, se ei mene automaatin kautta. Älä kuitenkaan jätä ilmoittamatta muutoksia, koska etuudenhakijalla on laissa säädetty velvollisuus ilmoittaa etuusoikeuteen vaikuttavista muutoksista. Täytä hakemus siis aina huolellisesti.

Myös hakujakson muuttaminen on muutos, joka estää automaatin käytön. Älä siis muuta hakujaksoa, ellemme sitä sinulta erikseen pyydä.

Tyypillinen muutos on esimerkiksi osa-aikatyön aloittaminen, mikä näkyy hakemuksella, kun ilmoitat työtunteja tai ansiotuloja. Erilaiset liitteet ja esimerkiksi palkanmaksupäivä vievät hakemuksen käsin käsiteltäväksi.

Automaatti pysähtyy myös, jos saamme hakemuksen ajalle tiedon muita etuuksia koskevista päätöksistä tai uusia lausuntoja TE-toimistosta.

Oliko tästä hyötyä?

Kiitos! Halutessasi voit kirjoittaa alla olevaan kommenttikenttään tarkempaa palautetta. Palautteen avulla voimme kehittää sivustoamme entistä paremmaksi.

Kiitos palautteestasi! Halutessasi voit kirjoittaa alla olevaan kommenttikenttään tarkemmin, millaista tietoa olisit kaivannut. Palautteen avulla voimme kehittää sivustoamme entistä paremmaksi.